Blansek a Kateřinská jeskyně

A je to tady. Nadešel čas pro napsání dalšího článku, který by vám přiblížil oblast Jižní Moravy a Moravského krasu. Nejprve se vrátím k předešlému moravskému článku, který pojednával o Punkevních jeskyních a propasti Macocha. Nedaleko těchto dvou úkazů se ukrytá v lesích nachází zřícenina hradu Blansek. Ten byl založen ve 13. století biskupen Brunem ze Shauenburku a zpustnul o pouhá dvě století později. Dnes už z něj mnoho nezbylo, nejvýraznější je zeď zachycená na prvních dvou fotografiích.
Jakmile jsme se dostatečně pokochali tímto starým sídlem, čekala na nás naše třetí a poslední naplánovaná jeskyně, a to sice Kateřinská. Na ní je určitě zajímavá pověst o jejím pojmenování (Malé Kateřince se do jeskyně zaběhlo jehňátko, ona se ho vydala hledat, ale už nenašla cestu zpět.), také zde najdete největší zpřístupněný jeskynní dóm, unikátní Bambusový lesík (3. fotka) a významné archeologické naleziště - jeskyni Kůlna. Bohužel si nepamatuji název útvaru na čtvrté fotografii, jistě ale vím, že na té páté se nalézá symbol těchto jeskyní - čarodějnice. Je sice focena z trochu horšího úhlu, ale to víte, fotit jí chtěli všichni, takže jsem sotva stačil cvaknout, a už mě dav tlačil dál. No, aspoň něco. A pro představu ještě jedno panorama, na tom to totiž vynikne líp. x)

A jak už je v září zvykem, mám za sebou první týden na škole. No, čekal jsem to horší, rozhodně to taky horší být mohlo. Ale na nějaké závěry je ještě brzo... A co vy? Jak zvládáte školu? ;)







Pro zvětšení klikni na fotku. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta