Skalní město Uplistsikhe

Pro poslední článek z Gruzie jsem si ponechal místo, které mne oslovilo ze všech nejvíce. Snoubí se tu totiž pradávná historie s nádhernou přírodou...

Přibližně 10 kilometrů od města Gori (rodiště J. V. Stalina, na kterého jsou, mimochodem, Gruzínci dodnes velice hrdí) se nachází skalní město Uplistsikhe (v českých textech se používá také přepis "Uplisciche"). První osídlení tohoto areálu se datuje do 6. století př. n. l. a postupem času si město vybudovalo silnou pozici v rámci hedvábné stezky. Po úspěšném mongolském nájezdu ve 13. století bylo město opuštěno.

Většina skalního města je po zaplacení vstupu volně průchozí, nemáte zde daný směr prohlídky. Při svém bloumání si můžete prohlédnout větší i menší místnosti vytesané do skály a přemítat nad jejich původní podobou. Nejkrásnější věcí pro mne ovšem bylo pozorování okolní přírody, která je v kontextu různě tvarovaných stran prostě kouzelná... Nejvýraznějším bodem komplexu je zděný kostelík z 10. století, který je dodnes funkční. Celý areál byl roku 1993 navržen na seznam světového dědictví UNESCO, kam se ovšem dodnes nedostal.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta