Džvari, Grakliani a Mccheta

...že nevíte, co slova v názvu článku znamenají? Vězte, že se jedná o další zastávky mé gruzínské výpravy z letošních prázdnin. Tentokrát se podíváme na dva kláštery a jednu archeologickou lokalitu... :)

1. Džvari
Na dohled od Tbilisi se nad soutokem řek Aragvi a Kura vypíná prastarý klášter Džvari (neboli "Chrám Kříže"). Ač se to může zdát neuvěřitelné, tenhle komplex tu stojí již od šestého století. Je tedy jedním z jasných důkazů toho, že křesťanství má v této zemi opravdu dlouhou tradici - vždyť Gruzie byla po sousední Arménii druhým státem, který plně přijal toto náboženství. Zároveň se jedná o jednu z mála gruzínských památek UNESCO. Kromě přemítání nad dávnou historií se můžete pokochat také nádherným výhledem na říční soutok i okolní hory.





- - -

2. Grakliani
Následující tip na výlet je trochu netypický, jedná se totiž o místo, které ještě není tak docela turisticky zpřístupněno. DO budoucna se tu ovšem chystají veliké věci... Kopec Grakliani je jedním z mnoha gruzínských archeologických nalezišť, rozhodně ale nezapadá do nějakého průměru - studenti archeologie, kteří nás mezi vykopávkami ochotně provedli, zde totiž v poslední době nalézají opravdu velké množství předmětů, včetně naprostých unikátů (viz např. tento článek). Turistické a vědecké zázemí se teprve buduje, a tak jsme museli slíbit, že nebudeme zbytečně šířit fotografie z výstavby, stejně jako detailní záběry na zdejší objevy. Záběrem na čelo budoucího archeologického centra nebo celkovým pohledem na konstrukci, která chrání již nalezené základy budov, ovšem snad nic zkazit nemůžu... Na druhé fotce můžete vidět, jak jsou v místním terénu odstupňované jednotlivé epochy vývoje lidstva.

Pokud budete mít např. cestu z Tbilisi směrem do Gori nebo na skalní město Uplistsikhe, zkuste se tu zastavit a omrknout, jak práce pokračují. Věřím, že místní archeologové budou sdílní... :)




- - -

3. Mccheta
Toto město bylo kdysi městem hlavním, než jeho místo zaujalo nedaleké Tbilisi. Na rozdíl od svého většího kolegy se ovšem Mccheta může pochlubit svou vlastní památkou UNESCO - katedrálou Sveticchoveli (její název se dá přeložit jako "Katedrála životodárných sloupů"). Chrám byl postaven na začátku 11. století a jedná se o druhou největší katedrálu v celé Gruzii.


- - -

Tak jo, doufám, že se vám předposlední článek z Gruzie líbil. Na závěr tohoto seriálu jsem si pro vás připravil moje neojoblíbenější místo, takže se určitě máte na co těšit! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"