Gelati a Motsameta

V minulém článku jsem vám dal několik tipů ohledně cestování do gruzínského města Kutaisi a zavedl vás na jeho nejkrásnější místa. Dnes vám ukážu dvě památky, které se od Kutaisi nacházejí takřka na dohled. Dostat se k nim dá pomocí maršrutek (dokonce i s pravidelným jízdním řádem), nicméně my si, vzhledem k pro nás nevhodným časům odjezdu, vybrali taxík.

A řeknu vám, takhle vytočenej jsem snad v životě nebyl - taxikář, kterého jsme vyfásnuli, byl naprostý debil, který na nás nečekal tam, kde měl, a ještě nás za to, že jsme se ho vydali hledat, gruzínsky seřval. No nepříjemná záležitost, co si budeme povídat. Takže pokud se chcete vyhnout hádkám s gruzínskými taxikáři, asi radši zvolte tu maršrutku... :D

Nicméně jsem rád, že jsem se mohl do zmíněných klášterních komplexů podívat. Ve svých kontrastech se krásně doplňují. Gelati je monumentální, Motsameta roztomilá. Předností Gelati jsou rozhodně interiéry, které zdobí působivá fresková výmalba. Nejkrásnější na Motsametě je potom asi přístupová cesta od hlavního parkoviště. Vím, tohle tvrzení zní asi divně, ale cestička vede skrz lesík, občas se vám ukáže průhled na okolní kopce a těsně před vstupem do kláštera máte i vyhlídku na kaňon řeky Tskaltsitela (ne zrovna čisté, nutno podotknout :D). Prostě máte trochu kontakt s gruzínskou přírodou, což je fajn. Navíc, když budete mít štěstí, můžete u vstupu potkat partičku zpěváků prezentujících tradiční místní hudbu... :)

- - -

Gelati
Tento klášterní komplex je od roku 1994 zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Kdysi patřil mezi nejvýznamnější intelektuální centra Gruzie a je zde pohřbený král David IV. V současnosti komplex prochází rekonstrukcí.






- - -

Motsameta
Kostelík z 11 století v sobě ukrývá pestrou výmalbu. Klášter je umístěn na skalním výběžku uprostřed přírody, což místu dodává příjemnou atmosféru. Nutno ovšem říci, že areál je opravdu maličký, tak abyste pak nebyli zklamaní - pokud se vám líbí hlavně veliké chrámy, asi si zajeďte pouze na Gelati. ;)





- - -

Tak co, láká vás výlet do Gruzie? Nebo byste radši pláž v Karibiku? :)
Dejte mi vědět v komentářích, jaký máte z gruzínských článků pocit. Za zpětnou vazbu budu jenom rád...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta