Kam do přírody kolem Brna? (1. část)

Vypadá to, že se můj blog po svém lednovém vzepjetí naladil na cestovatelskou vlnu. Ono vzhledem k tomu, že cestování je jednou z věcí, které mi pomohly rok 2019 vůbec přežít, se vlastně ani není čemu divit. A dnes v tomhle trendu budeme pokračovat. Po článcích z Chorvatska a Gruzie se vrátím do své rodné kotliny a ukážu vám něco z českých luhů a hájů. I když bych asi správně měl spíš napsat moravských luhů a hájů - díky mému působení v Brně, kde od předloňského roku studuju, jsem se totiž v poslední době hodně pohyboval právě v okruhu kolem moravské metropole.

Dneska jsem si pro vás připravil první část výběru výletů z Brna do přírody, protože prostě já jako hoch z vesnice prostě potřebuju občas z toho městského prostředí vypadnout a načerpat nějakou tu zelenou energii. :D Pokud to máte podobně, můžete se inspirovat jedním ze šesti dnešních tipů a vyrazit na procházku krásnou moravskou krajinou...

- - -

1. Bořitov
Tato vesnice, která je vzdálená zhruba půl hodiny autobusem od Brna, se ne první pohled může tvářit nudně, ovšem v okolních lesích ukrývá nečekaná zákoutí. Mezi stromy tu totiž řádil amatérský sochař Stanislav Rolínek, pod jehož rukama zde vzniklo několik skalních reliéfů. Většina z nich je celkem maličká, případně zarostlá mechem, a nafotit se mi je moc kvalitně nepodařilo. Největší bořitovská atrakce - sousoší významných husitských osobností (Jana Husa, Jana Žižky a Prokopa Holého) - je ovšem vzorně udržovaná. Zhruba 1,5 kilometru odtud se pak nachází ještě jedno turistické lákadlo - rozhledna Malý Chlum. Ta poskytuje výhled do širokého okolí...




- - -

2. Santon
Vrch Santon je spojovaný s napoleonskými válkami - francouzským vojákům posloužil jako jeden ze strategických bodů. V současné době zde tuto historickou etapu připomíná rekonstrukce zákopu 17. pěšího pluku. Hlavním orientačním bodem je ovšem klasicistní kaplička Panny Marie Sněžné. Ta může ve chvílích nepohody posloužit i jako úkryt před rozmary přírody (byť tedy uzoučké lavice a neuzavřená okna nejsou stvořena pro delší pobyt). Pokud sem, stejně jako já, vyrazíte v zimním období, budou vám odměnou za nenáročný výšlap široké výhledy na malebnou zimní krajinu v okolí obce Tvarožná. Z Brna je to sem autobusem přibližně půl hodiny.




- - -

3.Hustopeče
Zatímco předchozí tip je, dle mého názoru, nejkrásnější v zimě, výlet do Hustopečí vám rozhodně doporučuju naplánovat na jaro. Kolem poloviny března tu totiž rozkvétají unikátní mandloňové sady (hlídejte si zprávy, hned po rozkvětu se zpravidla objeví nějaký ten internetový článek na toto téma). Jedná se o skutečně líbeznou podívanou, která stojí i za nějaký ten kilometr do kopce. Mezi rozkvetlými mandloňemi navíc stojí od roku 2012 volně přístupná rozhledna. Tak neváhejte a na jaře vyrazte mezi bílými kvítky obsypané stromy! :) (Pokud nemáte auto, budete asi nejprve muset odcestovat do Šakvic, a až odtud do Hustopečí. Každopádně byste se měli na místo určení dostat do 60 minut, což, myslím, není zlé.)




- - -

4. Židlochovice (zámek + rozhledna)
Další tip je vzdálený necelou půlhodinku od Brna. Tentokrát se podíváme trochu netradičně do zámeckého parku. Konkrétně toho židlochovického. Ve zdejším zámku se narodila pozdější španělská královna Marie Kristina Španělská a mezi válkami sloužil jako letní sídlo T. G. Masaryka. Rozlehlý park, který slouží zároveň jako obora pro stáda muflonů a jelenů, je poklidným místem vhodným pro příjemnou procházku. Pokud ovšem toužíte po nějaké větší atrakci, necelé tři kilometry od centra města stojí mezi téměř 18 metrů vysoká rozhledna nesoucí jméno Akátová věž.


- - -

5. Babí lom
...a ještě jedna rozhledna! Okolí Brna je na ně skutečně bohaté. Tahle se nachází u obce Lelekovice (vzdálenost jen asi 6 kilometrů od Brna-Řečkovic), konkrétně na vrcholu Babí lom, po kterém nese jméno. Pravda, jedná se o celkem profláklou záležitost, což v teplém počasí dokazují zástupy lidí, nicméně i tak si myslím, že si tu můžete v klidu vychutnat krásy přírody v podobě spojení skal a zeleně. Stačí jen pokračovat od rozhledny až k nejvyššímu bodu kopce. Sem už tolik lidí nechodí...



- - -

6. Medlánecké kopce
Na závěr mám pro vás tip ležící přímo v Brně. Přírodní památka Medlánecké kopce je nejlépe dostupná od autobusových zastávek Kolejní / Vědeckotechnický park, případně od zastávky šaliny Technologický park. Asi tu nenarazíte na nic úplně spektakulárního, ale pokud se chcete jít projít do přírody a netrmácet se někam daleko za město, jedná se o ideální volbu. Je tu až vesnicky klidná atmosféra, i když se oba kopce nachází jen kousek od periferie města.


- - -

No a to byla první šestice mých přírodních výletů do brněnského okolí. Pokud jste již na některém místě z výběru byli, dejte mi vědět! Stejně jako v případě, že si na základě mého tipu plánujete některou z lokalit očíhnout osobně. A nebo snad máte jiný tip na místo na dohled od Brna, kde lze snadno načerpat přírodní energii? Podělte se! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta