Kam do přírody kolem Brna? (2. část)

Původně to měl být článek vydaný u příležitosti prvního jarního dne, nicméně v aktuální situaci se trochu ztratilo to kouzlo. :D Každopádně věřím, že koronavirus brzo zase odejde, a tak se vám mé rady budou hodit. Nedávno jsem zde zveřejňoval článek s šesticí tipů na zajímavá přírodní místa v okolí moravské metropole, dnes jsem si pro vás připravil další šestici. Bez zbytečného protahování jdeme rovnou na věc... :)

- - -

1. jeskyně Pekárna
Z autobusového nádraží Brno-Židenice je to na zastávku "Ochoz u Brna,Říčky,rozc." přibližně 20 minut. Právě odtud doporučuju započít putování k jeskyni Pekárna. Ze zmíněné autobusové zastávky k ní vede žlutá turistická značka, jejíž trasa je díky směru z kopce opravdu nenáročná. Kolem orientačního bodu v podobě skautské základny Kaprálův mlýn pak stezka pokračuje nepříliš členitým lesním terénem, jediný větší kopec potkáte až na odbočce k samotné jeskyni. Ta je vájimečná hlavně svou velikostí - vstupní portál má přibližně 6 metrů na výšku a 23 metrů na šířku, délka tunelu jeskyně pak dosahuje 64 metrů. Jedná se o významné archeologické naleziště, které je zároveň příjemným a klidným místem uprostřed přírody. Modrá turistická značka odsud vede až do nedalekého Ochozu u Brna, kde lze snadno chytit některý z autobusů jedoucí zpátky do města.



- - -

2. přírodní památka "U Michálka"
Vždycky mám radost, když na svých toulkách objevím místo, které není nijak profláklé, ale přesto má v sobě něco, co má podle mne schopnost oslovovat davy. Pravda, v těchto případech je vždycky ošemetné sdílení informací o poloze (záplavy turistů už dokázaly sebrat kouzlo mnoha nádherným místům), nicméně můj blog nepatří zrovna mezi nejčtenější servery českého internetu a navíc věřím, že mne čtou pouze inteligentní lidé, kteří se k přírodě dokážou chovat s respektem. Navíc tohle konkrétní místo nese v názvu mé jméno, takže to lze brát jako znamení... :D Na samém okraji obce Bohutice (přibližne hodinu cesty vlakem od Brna) se nachází návrší, kterému dominuje socha Archanděla Michaela. Je odtud naprosto nádherný výhled do okolní krajiny, a pokud se vám, tak jako mě, podaří vypůjčit si tohle místo na chvíli zcela pro sebe, můžete tu snad i promeditovat půl dne. Pokud vám teda při meditaci nevadí neustálé foukání větru přímo do ksichtu - přece jenom je tu všude kolem rovina... :D



- - -

3. Stránská skála
Jak už bylo zmíněno v prvním díle této malé výletní série, krásná přírodní místa může nabídnout i samotné Brno. Stačí si jenom před Hlavním nádražím počkat na málo frekventovanou linku šaliny č. 10 a nechat se odvézt až skoro na konečnou. Stejnojmenná zastávka vám napoví, že jste v blízkosti Národní přírodní památky Stránská skála. Areál bývalého kamenolomu dnes nabízí výhledy na město z trochu jiného úhlu než klasická brněnská vyhlídková místa (Stará radnice, Špilas...), a pokud budete mít štěstí, můžete zde zahlédnout i nějaké ty vzácné živočišné druhy. Jenom bacha, abyste třeba takového stepníka moravského nevyprovokovali k nějakému útoku - patří totiž mezi několik málo jedovatých druhů pavouků na našem území. Ale když mu, stejně jako já, přenecháte pohodlný kámen k relaxu na sluníčku, nemáte se, myslím, čeho bát... :)



- - -

4. Dolní Dunajovice
I v České republice se můžete jít podívat na pyramidu. Nevěříte? Národní přírodní památka Dunajovické kopce vás přesvědčí! Jen se podívejte na tvar, který má hlavní vrchol tohoto území - Velká Slunečná. Člověk by až v okolí hledal nějaké pozůstatky mayské civilizace... Kromě tohoto člověkem opraveného kopce jsou v těsném sousedství cesty, vedoucí z Dolních Dunajovic doleva kolem vinařství Miskrovín, také další dva vrcholky, z nichž každý má něco speciálního. Růžové hoře kraluje ztepilý topol, pod nímž lze najít lavičku přímo vybízející k posezení (pokud tedy zrovna nebude tolik větrno, jako při mojí návštěvě). Liščí kopec je zase ozdoben pozůstatky kamenného kříže, který byl poničen zásahem blesku. Díky této drobné památce na ničivou sílu přírody má Liščí kopec, dle mého názoru, nejzajímavější atmosféru... Zajímavý je také projekt "Kaple cestou", který do svahu kopce zakomponovává stylizované části církevní stavby. Jo, a samozřejmě - odevšad je nádherný výhled! Jako by vás to ještě překvapovalo... :D Autobus z Brna jede do Dolních Dunajovic přibližně hodinu.



- - -

5. vyhlídkový altán Na Oklikách
Tentokrát se nebudeme koukat do širé krajiny, ale přímo pod sebe. Tato drobná vyhlídková stavba nedaleko Ivančic je totiž situovaná nad zákrutou řeky Jihlavy. Doporučuji výlet započít cestou vlakem na zastávku "Ivančice, letovisko", odkud vede až do Ivančic červená turistická cesta, na které leží i altán Na Oklikách. Cesta lesem je příjemná, do města i se zastávkou na vyhlídce dorazíte cca za 45 minut... Na pěknou podzimní vycházku ideální volba! :) Betonový altánek prošel v nedávné době rekonstrukcí, stejně jako druhá ivančická rozhlednová stavba, která se nachází v městském parku Réna. Obě rozhledny byly postaveny ve třicátých letech minulého století podle návrhů architekta Miloše Navrátila.



- - -

6. Hádecké lomy
A ještě jednou do Brna, byť tedy v tomto případě na jeho úplný okraj. "Velká Klajdovka" je poslední autobusovou zastávkou v tomto směru, která ještě spadá do zóny 101, takže pokud máte jízdenku na brněnskou MHD, nemusíte za výlet sem nic doplácet. Cesta k Hádeckým lomům vede od parkoviště nacházejícího se kousek nad budovou hotelu. Odtud už stačí jít podle směrovek naučné stezky "Hádecké lomy a okolí", a pak už máte na výběr, jestli to vzít nahoru, rovně nebo dolů. :) Já jsem vyrazil rovně po vybetonované cestě... Brno odtud máte jako na dlani, navíc se můžete pokochat pohledem na několik jezírek v bývalém Růženině lomu. Tam se ostatně také můžete podívat - stačí, když půjdete dále po naučné stezce. I když je prostor lomu oplocený, vstup zakázaný není, stačí jen projít neuzamčenými vraty a můžete se projít mezi jezírky (samozřejmě za dodržování základních pravidel návštěvy v přírodě). Bonusem je úsek cesty vedoucí po dřevěných chodníčcích mezi vysokým rákosím, kde děti mohou hledat na dřevěných prknech zvířecí stopy.



- - -

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta