Střelené kachny - veďte svoje hejno k vítězství!

I v dnešní době se stolní hry těší velké popularitě. Prakticky se nenajde domácnost, kde by nebyla někde ve skříni shovaná aspoň jedna. A kdo by neznal takové klasiky jako šachy, prší, člověče nezlob se, dámu nebo pexeso. To jsou všechno hry s dlouhou tradicí. Ale co si takhle zahrát něco nového - něco s pěkným designem, neotřelými herními principy, malým skladným balením a přijatelnou herní dobou? Přesně takové jsou Střelené kachny od Keitha Meyerse. U nás je vydala firma Albi. Pokud se vám tito opeřenci zalíbí, můžete si je hned koupit TADY za 280 Kč. Pojďme se téhle karetní hře mrknout pod pokličku.....

Nejprve si vyberete jednu z šesti barev kachen - tu pak budete zastupovat celou hru. Pak se za sebe na stůl vyloží šestice karet oblohy. Tyto karty slouží vlastně jen jako ukazatele pro rozdělení kachen (pod každou kartu oblohy se dá jedna karta kachny). Balíček zbylých kachen (kde je i pár karet vody - bez kachen) se zamíchá, položí vedle karet oblohy lícem dolů, a prvních šest z vrchu balíčku se rozloží pod karty oblohy. Teď přichází na řadu ještě balíček "Akčních karet". ten se taky zamíchá a každému hráči se rozdají přesně tři karty, a hráč si zajistí, aby mu do nich nikdo nekoukal - zbytek se dá stranou, opět lícem dolů. A někam stranou si dejte i poslední karty - karty zaměřovačů - ty budou ve hře také potřeba.
Podstatou hry je vystřílet všechny kachny vašich protivníků. Toho lze docílit používáním akčních karet. Těch je vcelku velké množství druhů a každá z nich dělá úplně něco jiného. Naštěstí je na nich úžasně vymyšlení systém vysvětlení, o co vlastně jde. A kdyby to náhodou nebylo dostatečně srozumitelně napsané, jednoduché obrázky vám dost napovědí. Hra se odstartuje ve chvíli, kdy začínající hráč vynese první akční kartu a určí si, se kterými kachnymi se daná událost stane (Příklad: Akční karta "Chvátám!" slouží k prohození jedné VAŠÍ kachny s kachnou přímo před ní. To znamená, že libovolnou kachnu vaší barvy, která je zrovna na hrací ploše (pod kartami oblohy) prohodíte s tou, která je hned vedle ní zleva (po směru plavání kachen) a tím se váš opeřenec dostane blíže kraji). Právě dostat se ke kraji hrací plochy, který se nachází vlevo (na protilehlé straně plochy oproti balíčky zbylých kachen). Kachna, která musí postoupit dopředu, a tím vychází "mimo" hrací plochu, se vrací dospodu balíčku kachen, které čekají na vypuštění na hladinu. To jí zajistí na nějakou dobu bezpečí, protože kachny z balíčku pochopitelně střílet nemůžete.
Nejzábavnější a nejpodstatnější na celé hře je samozřejmě střílení. Zastřelit kachnu můžete pouze ve chvíli, kdy můžete použít jednu z akčních karet, které vám to dovolí (např. "Vystřelit" nebo "Jejda, vedle!") a také musí na ploše být karta zaměřovače. Ta se tam ovšem také nedostane jen tak. K umístění zaměřovače potřebujete další akční kartu (např. "Zaměřit"). Střílet tedy můžete pouze na zaměřené kachny (nebo na karty vody, když to jinak nejde). Zaměřovače doporučuji dávat nad karty s oblohou (zaměřena je kachny pod danou částí oblohy).Je tedy jasné, že začátek hry bude takový rozjížděcí, protože kachnu asi těžko vystřelíte hned při vyložení první karty, i když to je také možné, pokud máte kartu "Divoký Bill", která vám dává možnost zastřelit libovolnou kachnu bez ohledu na to, jestli je zaměřená nebo ne. Tato karta je však v balíčku pouze jedna, takže i pokud máte štěstí, tak se k ní dostanete maximálně dvakrát za hru.
Ale nemusíte se bát, že jakmile je nad vaší kachnou zaměřovač, je s ní ámen. Akční karty vám totiž mohou pomoci i v takovéto prekérní situaci. Po vyložení "Lehára" se vyměníte s kachnou za vámi a pod zaměřovač nastrčíte ji. Nebo můžete použít "Turbokachnu" a proletět ze zadních pozic až úplně dopředu hracího pole. Některé karty vám zase umožní zaměřovač posunout o políčko doleva nebo doprava ("Střílej vlevo/vpravo!"). Také je tu možnost "Živého štítu", kdy zakryjete svoji kachnu nějakou cizí a když je na vás vystřeleno, je ze hry ta kachna, která je nahoře a vy přežijete. Možností je zkrátka spousta.....
Podstatné ovšem je, že v vždy když je na vás řada, MUSÍTE zahrát nějakou kartu. I kdyby jste si měli zastřelit vlastní kachnu. A pokud to opravdu, ale opravdu nejde, vyměníte si jednu z karet. Toho se dá ovšem snadno zneužít, když hrozí střelení vaší kachny, a tak je asi nejefektnější zkontrolování vyšich karet ostatními hráči, jestli náááááhodou nepodvádíte. Dalšá zvláštností ovšem je, že hráč, který už o všechny své kachny přišel, ze hry nevypadává a hraje dál. Vyhrát už nemůže, ale může začít konat sladkou pomstu. Hra končí klasicky, když na rybníčku zbyde už jenom jedna jediná, poslední kachna. Vyhrává hráč, kterému kachna patří.....V této hře musíte dávat pozor, aby náhodou někdo neměl tu a onu kartu, aby vaše kachna byla mimo dosah zaměřovačů i v případě jejich posunu o nějaké to políčko vedle, aby jste byli co nejblíže předku rybníčku a vaše kachna tak měla co nejblíže k aspoň krátkému pocitu bezpečí v balíčku kachen. Pořád vám někdo bude kazit plány a tak musíte neustále hledat využití pro každou jednotlivou kartu a popřípadě si nějaké nechávat pro stav "kdyby náhodou....." a hledat skulinky mezi lesem zaměřovačů, vytvářet si únikové cesty a dostávat soupeře do slepých uliček. Střelené kachny jsou jednoduhá akční hra, která zaujme všechny věkové kategorie a přinese vám spoustu zábavy. x)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta