Podzimní víkend na Šumavě - Přeštice a Roupov

Je trochu paradoxní, že ačkoli už je únor 2014, fotky z minulého roku tu ještě zdaleka nemám kompletně uzavřeny. Důkazem toho je například to, že zde chybí snímky z podzimního výletu na zámek Konopiště. A to samé platí i o fotografie z rovněž podzimního tripu směr Šumava. Jeli jsme tam totiž na víkend k příbuzným, a po cestě jsme se (jak je naším dobrým zvykem) zastavili na pár místech.
První naší zastávkou byly Přeštice. Město, které je rodištěm například Jakuba Jana Ryby nebo Josefa Hlávky. Dominantou je Kostel Nanebevzetí Panny Marie - největší barokní kostel, postavený mimo Prahu. Naše kroky ale nejprve vedly k sousoší dvou prasátek, která připomínají zde vyšlechtěné plemeno "přeštické černostrakaté prase". Stavíme tu vždy, když jedeme tímhle směrem, tak proč to porušit? Prasátka ovšem stojí jen malý kousek od kostela, takže jsme se ani moc neprošli. A pár tipů pro vás - pokud máte rádi razítka, přijdete si tu na své. Ve zdejším informačním centru mají jedna z nejhezčích razítek, která jsme kdy viděli. A na náměstí prodávají výbornou pizzu do ruky. x)
Po Přešticích byl na řadě Roupov - zřícenina hradu ze 13. století, ukrytá v lese u stejnojmenné vesnice. Už na první pohled nás zaujal vysoký komín, který patří ke zdejší černé kuchyni. Zřícenina je vcelku rozlehlá, pokud nemáte strach z výšek, můžete se projít i po vršku hradeb a dostat se přímo k těsné blízkosti komína. Ten si můžete prohlédnout i zespodu - černá kuchyně je rovněž přístupná.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta