Šluknovský výběžek a okolí III.

Potřetí a naposledy (!!!) měním název tohoto seriálu o putování po krásách severních čech. Uznávám, holt se v těch zeměpisných označeních orientuji poněkud hůře, než jsem si myslel. Ale tak snad už je vše v pořádku, a nikdo nebude muset mít připomínky. xD

V první části článku (1. dvě fotky) si budete moci prohlédnout, jak vypadá nejseverněji položená loretánská kaple (loreta) v Evropě. Nachází se v Rumburku a rozhodně stojí za návštěvu. K prohlédnutí tu totiž není jen samotný baráček, ale i okolní klášter, na jehož nádvoří se stavba nachází. Další tři fotky vás zase přenesou až do Německa, kam jsme se vydali za účelem zkoumání motýlů. No vážně, nekecám. Jeli jsme totiž do Jonsdorfu, což je taková městečko-vesnice poblíž česko-německých hranic. A uprostřed Jonsdorfu je schovaný "Schmetterlingshaus", neboli Motýlí dům. Velice mi to připomínalo takovou tu akci, kdy se ve Fata Morganě v Praze líhnou motýli. A není divu, vypadalo to tam prakticky stejně - stejně úžasně. Procházka mezi stromy a keři opravdu stojí za to. Nejenom, že se vám lehce může stát, že nějaký krásně barevný motýl přistane právě na vás, ale i kdyby vás motýli omrzeli, máte stále o zábavu postaráno. Přímo v tom velkém.....skleníku? (Dá se tomu říkat skleník, nebo to má jiný spešl název?) se totiž nalézá i prosklené bydliště opiček - kosmanů. V druhé části budovy, kde již motýli volně nepoletují, jsou terária s různými hmyzími potvůrkami (v přízemí společně se suvenýry a spol.), a také s želvami, leguány, žábami, ještěrkami, agamami, hady a jinými obojživelníky a plazy (v patře).

Obecně vzato, tyhle dva cíle se mi líbily skoro nejvíce z celého víkendu. Skutečně je můžu doporučit. A pokud se vám tento článek líbil, můžete s napětím očekávat další pokračování tohoto seriálu. Určitě by na sebe neměl nechat dlouho čekat. x)

Loreta zvenčí.....


Loreta zevnitř.....

Motýlí dům zevnitř.....

Motýl č. 1.....

Motýl č. 2.....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta