Nějaké to Československo

Už dlouho tu nepřibyl článek do rubriky o poštovních známkách. A to se musí napravit. Nejlepší na to asi bude sáhnout po největší části mé sbírky - po známkách z Československa. Snažil jsem se vybírat série co nejvíce různorodé, ideálně vydané k nějaké speciální příležitosti, přecijen těch "jen-tak-sérií", které by nějak výrazněji lahodily oku, v téhle době tolik nevycházelo. Doufám, že i tak pro Vás bude tento článek aspoň trochu přínosný..... x)

1. První série připomíná rok 1992, kdy byly poprvé v historii letní a zimní olympijské hry ve stejném roce. ZOH reprezentuje biatlonista, LOH zase tenista.


2. V roce 1970 vyšla série známek, které nám připomínají, že náš národ má být na co hrdý nejen v oblasti sportu a pivovarnictví, ale také umění. Kresby Josefa Lady jsou jedinečné, a možná by se na známky mohly ještě párkrát vrátit. Rozhodně by to nebylo na škodu.....

3. Masopust a podobné tradice k našemu národu rozhodně patří. A tyto poměrně velké známky z roku 1974 to jen dokazují. Je to tedy jen polovina série, ale to snad nebude tak vadit, že?

4. Upřímně mne velmi překvapil výskyt akvarijních a exotických rybiček na známkách vnitrozemského státu, navíc za komunistického režimu.....ale rozhodně si nestěžuji, je to totiž milé osvěžení Československé známkové tvorby. Nevím jak Vám, ale mě přijde ten klaun na čtvrté známce (1,60 Kčs) přijde strašně roztomilý.....rok vydání: 1975.

5. Známky vydané ke 40. výročí UNICEF jsou rozhodně zajímavé, zobrazují totiž dětské hračky, což není až tak běžné. Opět mi tu dvě známky chybí, nicméně po představu to myslím stačí. (1986)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta