Podzimní výhledy

I když nepříjemně fouká, prší a je mlha, má podzim v určitých chvílích opravdu krásnou atmosféru. Bohužel je to opravdu jen málokdy, ale když už vykoukne sluníčko, stojí to za to...
V úterý byl den volna (jak už to tak u státních svátků bývá) a toho se muselo využít. Rozhodli jsme se pro menší výlet. Jenže to nebylo jenom tak. Okolí už máme prolezlé křížem krážem, trmácení přírodou nepřicházelo v úvahu (protože byla fakt dost zima) a že by se nám zrovna chtělo na nějaký zámek, to se taky říct nedalo. Tak přišel na řadu kompromis. Vyrazilo se na zříceninu hradu Valdek. Toto místo leží ve vojenském prostoru Brdy, takže za normálních okolností bych jeho návštěvu nedoporučoval. Ovšem o víkendech a státních svátcích je umožněn legální vstup do areálu. Velmi sympatický je fakt, že hrad se nachází jen asi 150 metrů od parkoviště. A navíc je to poměrně v rovině, žádné únavné šplhání do kopce.
Valdek je na zříceninu dost zachovalý, možná právě díky vojenskému prostoru okolo nebyl tak navštěvovaný a vyhnulo se mu tak spousta návštěvníků. Nutno ale podotknout, že v 19. století byly některé části hradu opravené. Ale klid, nic nevkusného, vlastně to ani není poznat (alespoň mé oko nic nezaznamenalo, snad jen ty rámy oken mi přišly takové podezřelé). Abych to moc neprotahoval, Valdek je zkrátka moc pěkná zřícenina s charakteristickou věží, kterou pravděpodobně již brzy uvidíte na fotkách. Ale dnes ještě ne. Slíbil jsem vám, že s hrady a zámky dám na chvíli pokoj, a já to dodržím. Dneska totiž uvidíte pohledy z Valdeku na okolní les. Opravdu bych vám přál vidět to naživo, byla to paráda... ;)






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta