Posvátný okrsek Ostrov

Vzhledem k tomu, že v době, kdy je vydán tento článek, jsem pravděpodobně v Anglii, odkud určitě plánuji taky nějakou fotodokumentaci, a nemám ještě zcela probranou letošní dovolenou, musím si trochu máknout. Dnes Vám představím jedno z míst, které mne v Krušných horách nejvíce zaujalo - Posvátný okrsek v Ostrově.

Posvátný okrsek v ostrově je soustava pěti církevních staveb v těsné blízkosti. Jedná se o (zleva) kapli sv. Floriána, kapli Panny Marie Einsiedelnské, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie, za ním ukrytou pohřební kapli sv. Anny a ještěpiaristický klášter o kus dál. Já jsem se ovšem dostal pouze do tří z těchto objektů...


Nejprve přišla na řadu kaple Panny Marie Einsiedelnské. Ta je zajímavá hlavně červenou barvou, která je dominantní jak zvenčí, tak zevnitř. Zvenčí je červená doplněna několika štukovými reliéfy a plastikami. Kapli nechala v letech 1709-1710 postavit Franziska Sibylla Augusta Bádenská, jako vyjádření vděčnosti za zázračné uzdravení jejího syna, podle vzoru kaple v Einsiedelnu (dnešní Švýcarsko). Tamější kaple ovšem už dnes vypadá značně odlišně - jednak je obestavěna klášterním kostelem, hlavní změnou je ale barva. V průběhu let totiž byla nově obložena černým mramorem.

Čelní pohled na kapli Panny Marie Einsiedelnské.

Další zajímavostí je fakt, že kaple není pouze (téměř) dvojčetem původní stavby v Einsiedelnu, ale také sama dvojče má. Bádenští totiž přesídlili z Ostrova do německého Rastattu a markraběnka si tam nechala postavit další kapli podle plánů z Ostrova. Této kaple tedy po Evropě existují celkem tři podobné exempláře.

Jeden z ozdobných prvků na kapli Panny Marie Einsiedelnské.

Vnitřek kaple je, stejně jako vnějšek, laděný do červena. Interiér není nijak honosně vybaven, vpodstatě je v ní pouze několik lavic, lustr a malý oltář s kopií sošky černé madony a 11 andělíčky. Celkový dojem z kaple ovšem umocňuje právě červená výmalba, která rozhodně není pro české země nijak typická.

Soška černé madony uvnitř kaple Panny Marie Einsiedelnské.

Druhá z kaplí patří svatému Floriánovi. Také o její vznik se postarala Franziska Sibylla Augusta Bádenská, tentokrát jako poděkování za zázračné ušetření zbytku města při velkém pořáru šlikovského zámku v roce 1691. Uvnitř je stavba bohatě štukově zdobená, díky nástropní malbě se jí říká také "malá Sixtinská". Postupem času prošla kaple ledasčím. Skladovalo se v ní obilí, využívala ji také knihovna. V roce 1933 ovšem proběhla předělávka kaple na památník padlým v první světové válce, posléze byl okruh zapsaných jmen rozšířen i na druhou světovou válku.

Spodní pohled na kapli Panny Marie Einsiedelnské.

V současné době už ovšem kaple vypadá zase trochu jinak. V letech 2006-2007 totiž proběhla další rekonstrukce a změnilo se zaměření pietního místa - z budovy se stal památník obětí násilí na Ostrovsku. V této oblasti se totiž nachází například "věž smrti", která sloužila k drcení a třídění uranové rudy z Jáchymova, kde pracovali hlavně "muklové", neboli Muži určení K Likvidaci... Kapli dnes dominuje velký dřevěný kříž, po stranách místnosti jsou vitrínky, kde je umístěno 14 drobných reliéfů s tematikou Křížové cesty, které tajně vytvořil Jaroslav Šlezinger, který po svém odsouzení pracoval právě ve "věži smrti".

Nástropní malba v kapli sv. Floriána.

Třetí navštívenou kaplí se stala pohřební kaple sv. Anny, která je nenápadně schovaná za klášterním kostelem Zvěstování Panny Marie. Ten byl v roce 1666 založen vévodkyní Annou Magdalénou Sasko-Lauenburskou. Původně ke kostelu samozřejmě patřilo také nějaké vybavení interiéru, to se ovšem ze svatostánku postupně poztrácelo a dnes je největší ozdobou interiéru torzo "záslibného oltáře". Teď prostor slouží k různým koncertům a krátkodobým výstavám. Ovšem teď se už koukneme dovnitř kaple sv. Anny...

Pohřební kaple sv. Anny a klášterní kostel Zvěstování Panny Marie.


Základní kámen této stavby položil Julius Jindřich Sasko-Lauenburský 20. dubna 1644. Důvod vybudování kaple byl prostý, vévoda chtěl vytvořit hrobku, kde by mohly v klidu odpočívat ostatky členů české linie jeho rodu. V přízemí budovy je umístěna expozice, kde se můžete dozvědět informace o Sasko-Lauenburských a jejich působení nejen v Ostrově. Zajímavý je také model zámecké zahrady, která byla kdysi nazývána "osmým divem světa". Do dnešní doby se z ní mnoho nedochovalo, za zmínku stojí asi jen barokní letohrádek.

Interiér pohřební kaple sv. Anny.

A teď už do krypty, kam se ukládali mrtví. Má dvě komory a stejně jako ze zámeckého parku se toho v ní moc nezůstalo. Jsou tu tedy vystaveny alespoň různé kamenné fragmenty. Ale teď se zase na chvíli vrátíme nad zem. Samotná osmiboká kaple totiž vždycky nebyla takhle vysoká. Po stavbě klášterního kostela Zvěstování Panny Marie totiž kaple skoro nebyla vidět (ne, že by teď bylo o moc lepší...), a tak byla přistavena vrcholová báň.

Krypta pod pohřební kaplí sv. Anny.

Celkově můžu povátný okrsek v Ostrově jen doporučit, kaple jsou moc pěkné, nedávno zrekonstruované, navíc prohlídka Vás ani nebude moc stát - vstupné do všech tří kaplí stojí pouhých 50 korun (navíc každé první úterý v měsíci je prohlídka zdarma), do kostela se podíváte za různé ceny podle toho, jaká výstava uvnitř zrovna probíhá. Poplatek za fotografování pouhých 10 korun taky jen tak někde neuvidíte... Takže pokud někdy budete mít cestu přes Ostrov, určitě se zastavte na tomto krásném a zajímavém historickém místě, opravdu to stojí za to! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta