Škeblináda rozhleden

Zdravím vás u tohoto lehce atypického žebříčku. Jak je možné si povšimnout z ostatních článků v této rubrice, jedná se v ní spíše o výběr pěti nejlepších videí s nějakým konkrétním zaměřením. Tentokrát ale o videa nepůjde, dnešní "top pětka" se bude týkat rozhleden. Pokud jste na můj blog nezavítali poprvé, určitě víte, že se u mě často objevují články z výletů do různých koutů Čech. Kromě hradů a zámků jsem čato zavítal také na různé rozhledny. V poslední době se u nás staví rozhleden obrovské množství, bohužel často na úplně zbytečných místech. Tuhle problematiku tu ale rozebírat nehodlám, podstatné je, že se najde také spousta rozhleden, které doopravdy splňují vše, co by měly, a navíc jsou architektonicky velmi zdařilé. Žebříček, který Vám dnes představím, obsahuje právě pět nejhezčích rozhleden, které jsem zatím navštívil a které na mě nejvíce zapůsobily. Třeba si tu někdo najde tip na pěkný výlet. ;)


---------------------------------------------------------

5. Děd u Berouna: K této rozhledně se dá nejlépe dojít z vesnice Zdejcina, která se nachází v těsném sousedství Berouna. Vyhlídková věž má za sebou dlouhou historii - Klub českých turistů ji postavil již roku 1893 a je to tedy nejstarší rozhledna, za kterou můžeme tomuto klubu poděkovat. Stavbu vidím jako o něco vyšší dvojče rozhledny na Kleti, která je pro změnu nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách. Kleť má ovšem na sobě nalepenou Tereziinu chatu, zatímco Děd stojí samostatně a vypadá jako věž nějaké zříceniny hradu... Vysoký věk je na rozhledně bohužel docela znát, očividně se o ni nikdo moc nestará. Na druhou stranu je mi docela jasné, že kdyby se na své místo opět vrátily vstupní dveře a těch pár graffit, co tam návštěvníci zanechali,by se odstranilo, dlouho by to tak díky našim vzorným občanům stejně nezůstalo. Jako lepší nápad se mi tak jeví vykácení části okolního lesa, který dost brání ve výhledu (aspoň v roce 2011 tomu tak bylo a na fotkách z doby o rok později jsem na internetu viděl totéž). Možná se ale za tu dobu něco změnilo...


Architektura: 8/10
Atmosféra místa: 6/10
Celkem: 14/20

---------------------------------------------------------

4. Schillerova rozhledna: Věž pojmenovaná podle německého básníka Friedricha Schillera vyrostla nad obcí Kryry v letech 1905-1906 u příležitosti stého výročí jeho smrti. Je to opravdu neobvyklá rozhledna, dost mi připomíná maják. Bílo-červená barevná kombinace je moc pěkná, místo pro stavbu je vybráno opravdu dobře - výhled odtud je perfektní. Jediným rušivým elementem je zde nejvyšší část věže, která je obsypaná různými udělátky od telekomunikačních firem. Peníze z pronájmu těchto prostor ovšem financují údržbu rozhledny, takže vlastně proč ne... K vyhlídkovému místu vede polní cesta, jejíž úprava proběhla společně s rekonstrukcí rozhledny v roce 2006. Rozhledna je přístupná od května do října každou sobotu a neděli od 12:00 do 16:00.


Architektura: 7/10
Atmosféra místa: 10/10
Celkem: 17/20

---------------------------------------------------------

3. Krásenský vrch: Asi nejoriginálněji řešená stavba v tomto článku byla postavena v letech 1933-1935 podle plánu Fritze Hoffmanna a Williho Russe. Očividně to byl plán vydařený, rozhledna je dodnes hojně navštěvovaná a pravidelně obsazuje přední příčky v anketách o nejhezčí rozhlednu České republiky. I mě si získala. Výstup na vrchol je sice trošku ztížený tím, že každý schod (jejichž celkový počet je 200) má trochu jinou výšku i sklon (aspoň je vidět, že to je opravdu ruční práce...), ovšem nakonec Vás čeká výhled na všechny světové strany. Lze odtud dohlédnout třeba až na Klínovec, o němž si ještě něco povíme později. Moc pěkným detailem jsou porcelánové tabulky s černým vyobrazením okolí a s popisky. A teď už nejlepší dvojice rozhleden...


Architektura: 9/10
Atmosféra místa: 8/10
Celkem: 17/20

---------------------------------------------------------

2. Mařský vrch: Jednoduchá rozhledna s úžasnou atmosférou. Asi tak by se dala ve zkratce popsat tato stavba stojící nad přírodní památkou Mařský vrch. Důvodem ochrany tohoto území je balvanové moře, které vzniklo před X miliony lety. NA této rozhledně je najpůsobivější zvláštní klidná atmosféra, která panuje v její blízkosti. Můžou za ni hned tři věci, které u rozhleden rozhodně nebývají běžné. Za prvé je to již zmíněné kamenné moře, za druhé je to krátká křížová cesta, jejíž jednotlivá zastavení lemují přístupovou cestu hned pod rozhlednou. Třetím ozvláštněním je pak kaple, která je přímo součástí stavby. Bohužel rozhled není nic moc, spíš se prostě jen podíváte na kamenné moře z výšky, ale to umístění v lese je prostě hrozně příjemné. Ohromně to na mě zapůsobilo, takhle nějak bych si představoval místo pro meditaci.


Architektura: 8/10
Atmosféra místa: 10/10
Celkem: 18/20

---------------------------------------------------------

1. Klínovec: O tom, že ne všechno, co se zdá být na odpis, na odpis skutečně je, se můžete přesvědčit na Klínovci, kde byla v roce 2013 zrekonstruována místní osmiboká vyhlídková věž. Musím uznat, že byla odvedena opravdu dobrá práce. Rozhledna znovu nabyla svoji dávno ztracenou krásu, o kterou postupně přicházela od roku 1884, kdy ji postavil krušnohorský spolek z Jáchymova na místě původní vyhlídkové věže, která vznikla v roce 1817 a o 51 let později lehla popelem. Nová rozhledna byla původně otevřena pod jménem "Věž císaře Františka Josefa", dnes ovšem toto označení můžeme považovat spíše za zaniklé... A proč mě vlastně tato rozhledna dostala nejvíce ze všech? Jak už jsem naznačil, po rekonstrukci vypadá rozhledna opět k světu. Je to moc pěkně architektonicky řešená věž, použitý materiál (kámen) dokáže skutečně hodně. Klínovec je navíc pro rozhlednu skutečně jako stvořený, lze se odtud rozhlédnout jak po české, tak po německé krajině... Zkrátka jestli se někdy dostanete do Krušných hor, neváhejte a zajeďte na Klínovec. ;)


Architektura: 10/10
Atmosféra místa: 9/10
Celkem: 19/20

---------------------------------------------------------


Žebříček rozhleden samozřejmě není konečný, zatím jsem navštívil pouze zlomek ze všech rozhleden v naší zemi. Aktuálně plánuji navštívit například nově postavenou rozhlednu Máminku u Hudlic, která je určitě také vážným kandidátem na umístění v mé TOP pětce. Ovšem o tom, jestli se do ní skutečně dostane, budu mít jasno teprve po její návštěvě. Kdo ví, třeba se tu za nějaký čas objeví aktualizovaná rozhlednová hitparáda se zcela novým obsazením.

...z tohoto typu článků mám docela dobrý pocit. Přijde mi, že to není jen zveřejňování fotek, ve kterém hodně lidí nevidí smysl, ale obsahují i nějakou tu informační hodnotu. Už asi milionkrát jsem tu zmiňoval, že bych chtěl průběžně "obvzláštňovat" mé klasické fotočlánky také články jiného ražení. A "Škeblinády", které se už nějakou dobu propadaly do blogové historie, by mi svým znovuobnovením možná mohly v tomto ohledu dost pomoci. Už mám v hlavě pár dalších nápadů na žebříčky (přírodní památky, zámky...) Což mě přivádí k pár dotazům na Vás...

Baví Vás "Škeblinády"?
Máte raději žebříčky TOP pěti videí, nebo spíše nějakého jiného oboru? (památky, jídlo...)

----------------------------

Poslední dobou mi také vrtá v hlavě několik otázek přímo na samotný název rubriky...

Jak na Vás vlastně působí název "Škeblinády" (parafráze na "hitparády")?

Naláká Vás k přečtení článku? Dojde Vám, o co v něm půjde?

Uvítali byste změnu názvu rubriky? Třeba na "TOP pět šplouchů", abychom zůstali věrni ladění blogu...

----------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta