Zřícenina hradu Lukov

A jedeme v sérii dovolenkových článků dál. Po Helfštýnu zde máme již druhou zříceninu. Hrad Lukov se nachází nedaleko Zlína a vede k němu poměrně dlouhá cesta lesem. Nutno však podotknout, že vynaložené úsilí je odměněno pohledem na poměrně rozsáhlou a pěkně udržovanou památku. Před vstupem do hradu na vás čeká dětské hřiště, hned za vstupní branou poté malý zahradní koutek. Já sice moc nemusím tyhle zásahy různých okrašlovacích spolků, které jsou schopny do areálu hradu mnohdy zakomponovat opravdu kdeco, ovšem zrovna tahle zahrádka sem opravdu krásně pasuje.

V hradním komplexu se nachází kromě zmiňované zahrádky také "Lukreciina hrušeň", která zde byla zasazena v roce 2014 na památku 400letého výročí úmrtí Lukrecie Nekešové z Landeka, což byla manželka Albrechta z Valdštejna a držitelka lukovského panství. Můžete si zde prohlédnout také několik historických expozic v podzemních prostorách a hradní věži, bývalý kostel sv. Jana Křtitele, vlajkou označenou vyhlídku do daleké krajiny... Je zde i ohniště a přístřešek k posezení. Na Lukově si zkrátka najde vyžití opravdu každý... :)

No a z vlastních zkušeností musím zmínit také fakt, že se zde nachází spousta pěkných míst pro společné rodinné fotografie. Zvlášť, pokud vlastníte stativ. ;)



"Lukreciina hrušeň"





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta