Moravské varhany 5x jinak

Jak je všeobecně známo, Morava je o něco více nábožensky zaměřená než třeba okolí Prahy. Díky tomu lze například v okolí Olomouce nalézt velké množství sakrálních staveb, které jsou, narozdíl od velké spousty podobných budov v Čechách, vzorně opravovány a udržovány. Najdeme zde o něco honosnější výzdobou než ve většině českých kostelů, potkáte tu více modlících se návštěvníků...

No a v neposlední řadě oplývají moravské chrámy a kostely také o něco velkolepějším pojetím typického chrámového nástroje - varhan. A právě krásu těchto hudbu přinášejících výtvorů bych chtěl demonstrovat v tomto článku. Předem se musím omluvit za kvalitu některých fotek, přeci jen kostely nejsou ve většině případů právě vhodně osvětlené, navíc některé snímky vůbec nebyly foceny pro účel zveřejnění, spíše šlo o prosté "náhodné cvaky" při dokumentaci interiéru kostela. Ve finále mi ale přišlo škoda dané snímky nevyužít - takhle alespoň lépe vynikne ta rozdílnost jednotlivých nástrojů.

Doporučuji si článek prohlédnout od začátku do konce. Právě na prvním a posledním snímku se totiž nacházejí dvoje, dle mého názoru nejkrásnější varhany. :)

Kostel sv. Mořice v Olomouci


Katedrála sv. Václava v Olomouci

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně

Kostel sv. Mořice v Kroměříži

Poutní chrám Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta