Výběr výletů z roku 2018 (2. část)

Bez zbytečných okecávaček jdeme hned na věc! Slíbil jsem vám druhou část mého výletového výběru, máte ji mít! Dneska s příchutí mechu, rašeliny, tempery, piva a kostí...

------------------------

Skály
Jak už bylo naznačeno, začínáme v malebné české přírodě. Asi každý z nás už slyšel o našich rozlehlých skalních městech a mnohý i některé z nich navštívil. Ovšem nejen monumentální skalní věže a rokliny mají své kouzlo, mnohdy se krása skrývá i v komornějším prostředí středočeských lesů. Příkladem mohou být Krtské skály na Jesenicku. Díky opuštěným lomům zde vznikla vskutku krásná zákoutí, která, na rozdíl od výše zmíněných skalních měst, nejsou neustále obklopena turisty. Pokud tedy máte tiché lesní procházky a mechem obrostlé skály rádi stejně jako já, určitě sem někdy vyražte. Z Rakovníka je to sem jen asi půlhodinka. :)



------------------------

Skalní vyhlídka
Nadále zůstáváme ve Středočeském kraji, pouze se přesuneme trochu víc na jihovýchod. V lese u obce Svatá na Berounsku se nachází buližníkový vrch Vraní skála. Ani zde jsem neočekával zrovna nával turistů, ale k mému překvapení tu byla téměř hlava na hlavě. Ale možná jsem si k návštěvě vybral jsem špatný den... :D Každopádně i přes menší nepohodlí na ostatními výletníky okupované malé skalní plošině můžu tohle místo doporučit. Pokud se vám podaří vychytat den bez turistického náporu, dostanete příležitost si zcela sami vychutnat pohled na okolní rozsáhlé lesy i vrcholky hor v pozadí...

------------------------

Vodstvo (jezero)
Pro Šumavu je typická spousta věcí. A jednou z nich je velký počet jezer. Ať už ledovcových nebo rašelinových. A právě k největšímu českému zástupci druhé zmiňované kategorie jsme se letos vydali. Chalupská slať se nachází nedaleko obce Borová Lada, konkrétně v lokalitě Svinná Lada. Od místního informačního střediska k ní vede mezi borovicemi a borůvčím dřevěný chodníček, na jehož konci se vám z malé plošinky naskytne pohled na poměrně rozsáhlou vodní plochu. Na více míst se zde bohužel nedostanete, chodníček nepokračuje dál po obvodu slati (předpokládám, že z důvodu ochrany). I tak si ale myslím, že tenhle přírodní kout rozhodně stojí za návštěvu (i když bych se tedy radši snažil najít období mimo hlavní turistickou sezonu, protože chvílemi zde opravdu je lidí až přespříliš).

------------------------

Vodstvo (řeka)
A teď jedno z nejkouzelnějších mnou navštívených míst za uplynulý rok. V čarokrásné šumavské přírodě se ukrývá horská říčka Vydra. Tento konkrétní úsek se nachází nedaleko hradlového mostu na úseku mezi Modravou a Antýglem. Opravdu doporučuji opustit nalinkovanou trasu a popojít kousek proti proudu z dosahu turistickémo mumraje. Pak si teprve opravdu můžete vychutnat krásu vody proudící mezi uhlazenými balvany. Tomuhle já říkám opravdový relax... :)

------------------------

Vodstvo (studánka)
Obec Bílovice nad Svitavou se ze začátku možná tváří nenápadně, jakmile ale začnete objevovat její (občas velmi dobře ukryté) kouty, přijdete jí na chuť. Aspoň to byl tedy můj případ. Do vesnice, která leží jen kousíček za Brnem, jsem se vypravil za účelem načerpání přírodní energie po mém prvním delším pobytu ve velkém městě. A vážně mi to tu strašně pomohlo! Vyrazil jsem až na podzim, takže ačkoli tu lze najít pěknou a udržovanou trasu / cyklostezku, lidí jsem mnoho nepotkal, tudíž na mne mohla svobodně působit energie podzimního lesa. Během mé krátké procházky jsem se zastavil na několika zajímavých místech, z nichž se mi nejvíce zapsala do paměti studánka Leoše Janáčka. Prostě se jen na chvilku zastavit a poslouchat zvuk pramene vody, tříštícího se o kameny... No idylka! :)

------------------------

Hřbitov
Ale teď už pryč od vodních útvarů - zrelaxovat svou mysl a přijít na jiné myšlenky lze i přímo ve městě. K takovýmto účelům mi, pro někoho možná překvapivě, častokrát slouží hřbitovy. Proč, to už je na delší povídání, ale pokud spadáte do stejné kategorie jako já, mám pro vás hned dva tipy. Tím významnějším je asi židovský hřbitov v Brně, který se ukázal opravdu jako oáza klidu uprostřed rušného města. Nicméně právě Brno a jeho blízké okolí už v mém výběru bylo zmíněno hodněkrát, takže to tentokrát trochu vyvážím a zavedu vás na židovský hřbitov v Kolíně, který na mne nezapůsobil o mnoho méně. Přístup je sem trochu složitější - musíte si za vratnou kauci vypůjčit klíč v infocentru na náměstí - ale určitě se ta trocha úsilí navíc vyplatí. Bloumat zde můžete dlouho, prostor hřbitova je poměrně rozlehlý (ovšem ani zdaleka ne tolik jako v Brně). Je ovšem pochopitelně nutné zachovat určité dekorum, takže pokud na svých výletech hledáte hlavně zábavu, inspiraci asi hledejte spíše v ostatních kategoriích mého výběru... :)

------------------------

Zvířátka
Nedaleko zříceniny hradu Okoř leží malý zoopark Zájezd. Tady asi není moc co dodávat - pokud máte malé děti nebo se jednoduše chcete pokochat pohledem na roztomilá lemuřátka, surikaťátka či jiná potvořátka, zde je možnost! Občerstvení možné přímo v zooparku nebo ve vesnici. Vzdálenost od Kladna asi 10 kilometrů...

------------------------

Umění (galerie)
Pokud během svých cest nechcete veškerý svůj čas trávit pouze mezi zdmi středověkých hradů, díly ocelového zábradlí rozhleden a skalními stěnami, můžete navštívit třeba i nějakou tu galerii. Ne, myslím to vážně! Není na škodu občas přijít do kontaktu se skutečným, nereprodukovaným uměním... Samozřejmě je tu určité riziko, že si nevyberete zrovna instituci, která zapadá do vašeho vkusu, galerie Anderle v obci Pavlíkov nedaleko Rakovníka je ale v tomhle ohledu celkem bezpečnou volbou - vstupné je dobrovolné, takže ani v případě nespokojenosti nemusíte litovat peněz za vstupné! :D Nicméně si nemyslím, že by tu byl k nespokojenosti nějaký velký důvod. Tvorba Jiřího Anderleho (který je mimochodem zastoupen i ve významných světových uměleckých sbírkách) totiž prošla nekolika rozdílnými fázemi, ve kterých si snad každý návštěvník dokáže najít nějakou tu estetickou či významovou hodnotu... :)

------------------------

Umění (sochařské dílo)
Ze středních Čech se přesouváme opět na Moravu. V lesích nedaleko obce Bořitov totiž kdysi řádil amatérský sochař Stanislav Rolínek a zanechal po sobě hned několik pískovcových soch. Největší z nich je bezesporu sousoší husitských bojovníků, které zpodobňuje Jana Husa, Jana Žižku a Prokopa Holého. Dostat se sem dá přímo z centra obce po zelené turistické značce, která vás zavede i na nedalekou dřevěnou rozhlednu Malý Chlum.

------------------------

Gastronomie
V minulém článku jsem vám sliboval tip na gastronomické zastavení v obci Modrava. Nuže, zde je! Od roku 2014 otevřený pivovar Lyer naleznete přímo v centru vesnice, nedaleko mostku přes Roklanský potok. V příjemném prostředí si zde můžete vychutnat kromě výborného jídla i exkluzivní výhled na celou vesnici. Ceny jsou zde sice trochu vyšší, ale to je zkrátka klasická daň za lokalitu. Navíc na grilovaném camembertu, borůvkových knedlících ani haluškách jsme nenašli chybu. Takže rozhodně doporučeno všemi deseti! :)

------------------------

Nezapomenutelná atmosféra (ČR)
Kostnice pod kostelem sv. Jakuba v Brně aneb důkaz, že i smrt se dá obdivovat. A nejde tu jen o ten fakt, že se zde nachází ostatky tisícovek zemřelých, ale také o neuvěřitelné propojení historie se současným uměním - aktuálně vystavená část kosterních nálezů je uspořádaná podle moderního architektonického návrhu a doplněná hned o několik kovových i skleněných plastik a hudbu Miloše Štědroně. Dohromady se tak jedná o opravdu unikátní místo, které určitě doporučuji, ať už se zajímáte o tajemno, českou historii, posmrtný život, současné umění nebo lidskou anatomii.

------------------------

Nezapomenutelná atmosféra (zahraničí)
...a můj průlet minulým rokem ukončíme v zahraničí, konkrétně v Budapešti. Místní vyhlídkové místo Citadela bylo bezesporu jedním z highlightů roku 2018. O tom, jak jsem se zamilovat do atmosféry tohoto místa, jsem už psal TADY. Navštívit tohle místo je při pobytu v hlavním městě Maďarska prostě povinnost! :)

------------------------

No a to je vše, přátelé! Doufám, že jste zde našli inspiraci pro nějaký ten výlet, ať už po Čechách nebo za hranice. Cestování vám totiž dokáže dát do života opravdu mnoho zkušeností a krásných vzpomínek. A nemusí jít nutně jen o cílovou destinaci - už jen samotná cesta v sobě může ukrývat spoustu zážitků! Určitě také neuškodí občas sejít z cesty vytyčené nejznámějšími památkami a objevovat méně známá místa, která na vás mohou zapůsobit stokrát více než celý Westminsterský palác. O samotě, ve dvou, s celou rodinou... Pěšky, autem, vlakem, letadlem... Každý typ cestování má své kouzlo. Tak v tomto roce někam vyražte a užijte si trochu toho dobrodružství! :)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta