Portugalské vzpomínky: Cascais

Prohlídkou tohoto malebného přímořského města zakončíme mou sérii článků z loňské expedice po Portugalsku. Cascais bylo po celý týden naší základnou k následným výjezdům po památkách. Samo o sobě však také stojí za bližší prozkoumání, ať už mluvíme o několika plážích ohraničených členitými útesy, mnoha místních muzeích a galeriích, nebo krásném modrobílém majáku, postaveném již v 19. století, který dnes - poměrně nepřekvapivě - hostí muzeum majáků.

Dnes Cascais patří mezi nejznámější turistická centra tohoto jihoevropského státu. Zajímavostí je, že toto město kdysi sloužilo jako letní sídlo portugalské královské rodiny, podobně jako třeba britský Windsor (letní sídlo královny) nebo české Lány (letní sídlo prezidenta). :)







Na město Cascais volně navazuje Estoril, jež lze brát jako takové předměstí Lisabonu. Jeho předností jsou především rozlehlé pláže, pokochat se tu ale můžete také několika pevnostmi, z nichž nejpůsobivější je asi Forte da Cruz.




Hlavní atrakcí Cascais je ovšem pravděpodobně Cabo da Roca. Název tohoto skalního okna se dá přeložit jako "pekelná tlama", což, vzhledem k dunivému zvuku do skal narážející vody, lze celkem pochopit.



Cascais má své kouzlo samozřejmě také v noci. :)


...a na závěr jeden frajer z přístavu! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Kam do přírody kolem Brna? (2. část)

"Svět se v prdel obrací!"