"Starý zámek" neboli Sobín

Dneska jsem si připravil takový lehce atypický článek, který by Vám měl představit pozůstatky jednoho málo známého českého hradu, který se nachází nedaleko mého bydliště. Pravda, ty pozůstatky jsou pouze terénní, ale zato poměrně výrazné... Ví o něm většinou pouze místní a vzhledem k tomu, že térénní pozůstatky hradů nejsou moc lákavým turistickým cílem, asi to tak i zůstane, ale na tomhle kousku lesa prostě něco je. Je úplně odlišný, než zbytek. Vzhledem k tomu, že je jen kousek od pole na pomalu se svažující rovině a lesní porost je tu o něco řidší, při slunečných dnech je areál hradu krásně osvětlený. Jen se podívejte sami...


Nejprve bych ale ještě rád uvedl několik informací k tomuto hradu (čerpáno ze stránky hrady.cz): O hradu ležícím na důležité cestě z Rakovníka do Prahy se nezachovaly žádné historické zprávy. Archeologické nálezy dokládají jeho existenci v 15. století. Jednodílná dispozice vykazuje velmi pravidelný, obdélný obrys. Na jihu, východě a na východní polovině severní strany nad prudkým svahem ji vymezuje mohutný příkop, před nímž se nacházel val. Na západní straně opevnění zcela zaniklo, nejspíše v souvislosti se zemědělským využíváním přilehlé plochy. Celkové rozměry se blíží spíše tvrzi. Severní stavba mohla být vyšší a mít i věžovitý charakter. Sobín je nejspíše vzácnou ukázkou malého hradu nejnižší kvalitativní úrovně z průběhu 15. století.

...nevím, jestli Vám tyto informace stačily k nějaké konkrétnější představě o Sobínu, neboli "Starém zámku", jak se mu u nás říká. Pokud ne, nezoufejte - můžete si zde prohlédnout menší fotodokumentaci. Hned po hlavním příkopu je asi nejvýraznější tento oválný útvar, na jehož místě mohly být původně třeba základy věže.

Dále tu máme už hlavní příkop, který (jak je vidět na obrázku) zabočuje a tvoří tak náznak obdélníkového tvaru hradu. (pohled ze západu)

Ten samý příkop, tentokrát od východu.

Trochu méně nápadné terénní pozůstatky za hlavním příkopem.

V těchto místech vyrostl i tenhle strom "několik v jednom". Zblízka je to moc pěkný pohled. ;)

...a nazávěr jedno panorama (kliknutím zvětšíte). :)

------------------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta