Studánka "Ve Žlábku"

Pravda, leden nebývá zrovna měsícem, během kterého byste měli chuť sjíždět celou republiku, ovšem pokud vypadá takhle (tzn. minimum sněhu, teploty lehce nad nulou, sluníčko...), jistě dříve nebo později každý z nás pocítí touhu se jít tou podzimní přírodou aspoň trošku pokochat.

Pokud bydlíte v lokalitě, kde je spousta lesů, máte zpravidla na výběr z mnoha možností. V takové situaci je i moje maličkost - vlastně mi stačí akorát vyběhnout jeden kopec. Tentokrát jsme se ovšem chtěli s mamkou projít trochu jinde než na naší klasické a profláknuté stezce k oboře a zpátky, a tak jsme vyrazili kousek za středočeskou obec Bratronice. Ze silnice směrem na Horní Bezděkov směřuje odbočka, po níž se dostanete až k chatové osadě "Roučmídův mlýn". Odtud se můžete po zelené vydat do lesa, kde na vás po přibližně dvaceti minutách volné chůze vykoukne drobná sakrální stavba.

Jedná se o mariánskou kapli, vybudovanou nad pramenem údajně léčivé vody. Je to krásné, tiché, odlehlé místo, ke kterému vás, kromě již zmíněného zeleného turistického značení, dovede také potok pojmenovaný "Žlábek", po kterém nese kaplička/studánka svůj lidový název. Společnost pečlivě udržované stavbičce dělá velký dřevěný kříž s vyobrazením Krista, jenž na studánku pohlíží z opačného břehu potoka.

Ačkoli je toto lesní zákoutí velice pěkné, moc se o něm neví. Máte tedy celkem slušnou šanci, že tu nikoho nepotkáte a budete si moct vychutnávat atmosféru tohoto místa o samotě. Pokud tedy nevíte, co s volným časem, a máte to sem blízko, na zimní procházku je to tu jako dělané. Toť můj dnešní tip na výlet - a teď už jdeme na fotky! :)








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta