Portugalské vzpomínky: mys Cabo da Roca

Pokračujeme v portugalském cestopise, který vám může i v těchto pro cestování nepříznivých dobách přinést trochu zahraničních zajímavostí (a mě navodit příjemnou, nostalgickou náladu, při vzpomínání na onen krásný týden na přelomu dubna a května 2019). :)

Nejzápadnější cíp evropského kontinentu je místem, kde naplno pocítíte sílu větrů vanoucích z oceánu. Vzhledem k jeho mnoha krásám mu to ovšem jistě s klidem odpustíte. Krásné výhledy na okolní útesy, zelené koberce ozdobené žlutými a růžovými květy, spleť různých pískových cestiček... Tomu všemu dominuje stavba majáku z 18. století, jehož věž dosahuje výšky 165 metrů.

Druhým výrazným bodem mysu Cabo da Roca je památník připomínající geografickou významnost místa i s příslušnými souřadnicemi ohraničující pevninskou Evropu. Jedná se o fakt pěkné místo, jenom teda těch lidí by mohlo být o něco méně. Ale co nadělat, holt je to tady hodně profláknuté. Nedá se svítit... Dál je už asi zbytečné rozepisovat nějaká na internetu nalezená fakta, nejlépe asi atmosféru místa přece jenom zachytí fotky. :)





Souřadnice nejzápadnějšího bodu kontinentální Evropy

38°47′ s. š.
9°30′ z. d.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta