Portugalské vzpomínky: Queluz

V našem retrospektivním portugalském putování se dostáváme na další zastávku. Už jsme tu měli církevní stavby (Tomar, Belém) i přírodní památku (Cabo da Roca), tentokrát se podíváme blíže na něco z trochu jiného soudku - na okraji města Queluz se nachází stejnojmenný zámek vystavěný přibližně v polovině 18. století. Ačkoli zde lze občas najít i stopy některých dalších stylů, dá se o této stavbě říci, že je ukázkovým příkladem rokokové architektury. Nejvíce je to rozhodně patrné v interiéru - bohatě dokorované stropy, zdobné skleněné lustry, barevné tapety a fresky, porcelán, zrcadla... A hlavně - všude zlato!

Palác má za sebou historii plnou zvratů. Poté, co nějakou dobu sloužil jako "vězení" pro manželku původního majitele - Petra III. Portugalského - u které propuklo šílenství. Krásné časy nastaly po roce 1794, kdy se zámek stal oficiálním sídlem tehdejšího prince-regenta (regenta zastupujícího knížete, který (ještě nebo již) nemůže vykonávat svůj úřad). Ovšem, jak to už ale tak bývá, nic netrvá věčně. A tak stavba v roce 1934 vyhořela a její interiéry byly zcela zničeny.

Portugalská vláda, pod jejíž správu zámek od začátku 20. století spadá, však dokázala zajistit nákladnou rekonstrukci a paláci byla navrácena původní podoba. Tímto rokokovým klenotem se tak můžeme kochat i dnes...

K budově zámku náleží také rozsáhlý park, který přímo vybízí k procházce. Jeho nejzajímavější částí je asi vodní kanál, který je zkrášlený ozdobnými zdmi, na nichž lze najít velké množství soch, váz i květin. Hlavním dekoračním prvkem jsou ovšem tradiční portugalské kachličky, nesoucí název azulejos. Pokud někdy budete v Portugalsku, rozhodně se tomuhle fenoménu nevyhnete - lze na něj narazit v různých podobách téměr v každém městě. :)














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta