Boggle - kolik slov najdete?

Táááááák, a je to tu - nová rubrika. Rubrika s názvem "Zaoceánské hry". O co v ní půjde? Hlavně o recenze a tipy na stolní hry. Některé si můžete koupit ještě dnes, jiné (jako hra v tomto článku), už nejspíše nikde neseženete. Aspoň tedy v prodejnách ne. Ale například na Aukru by byla nějaká pravděpodobnost na ukořistění té a oné hry.
V dnešním článku vám chci ukázat hru Boggle z roku 2004, která teď zažívá znovuzrození v podobách "Boggle slam" (karetní verze, a Boggle flash (elektronická verze). Ve hře jde o to, aby jste našli na "herním plánu" co nejvíce smysluplných slov (Pozor, nesmí se používat zkratky, vlastní jména a slova s pomlčkami!) o počtu tří a více písmen za 3 minuty.


Hra začne tak, že se v "misce", která je zaklopená víčkem zamíchají kostky, na kterých jsou jednotlivá písmena. Každý hráč přitom musí mít svůj papír a tužku (sehnat si je musíte sami, u hry nejsou). Když se kostky zamíchají, musíte je pohybem usadit do přihrádek, tak, aby všechny kostky držely na místě. Pak misku postavíte na stůl a sejmete víčko. Zároveň otočte přesýpací hodiny. A v tomto okamžiku startuje hra.
A jak se vlastně hledají slova? No, jednoduše. Musíte je složit z písmen na kostkách. A to tak, že spojíte ty kostky, které se navzájem dotýkají (stranou, hranou) a "jedete" dál, jako kdyby jste je chtěli propojit provázkem. Nesmíte přeskakovat kostky, a nesmíte jednu kostku použít dvakrát v jednom slově. Kostek je 16, takže maximálně můžete složit slovo z 16 písmen.
Jednotlivá písmena ale samozřejmě můžete použít ve více slovech (KLEC, ERB, PES), a můžete taky tvořit ty samá slova, akorát s háčkem, čárkou nebo kroužkem na jiném místě. Tyto znaménka totiž můžete libovolně doplňovat, protože písmena jsou bez nich. Můžete si tedy zapsat jak slovo VAZ, tak i slovo VAŽ. Také je možné mít jednotné i množné číslo slova, musíte však mít zapsané obě varianty (VÁZA, VÁZY)
No, a když se písek v přesýpačkách přesype, všichni musí přestat psát. A začne sčítání. Nejprve začne jeden z hráčů číst svá slova. Pokud má někdo z protihráčů stejné slovo jako on, je to slovo vyřazeno ze hry tím, že si ho všichni k do ho mají škrtnou a nebudou si ho započítávat so celkového skóre. Pak přečte další hráč slova, která mu zbyla, a stejným způsobem se "dočišťuje" do té doby, kdy poslední hráč přečte svá slova, která se u nikoho neopakovala. Pak začne sčítání.
Sčítá se následovně. Za slovo o počtu 3 a 4 písmen si hráč smí započítat pouze jeden bod. Pokud má hráč slovo o počtu 5 písmen, má body dva. Za 6 písmen body tři, za 7 písmen bodů 5, a za slova o počtu 8 a více písmen si může hráč zapsat rovných 11 bodů.
Vítězí samozřejmě hráč, který má nejvíce bodů na konci dohodnutého počtu kol, nebo hráč, který jako první dosáhne dohodnutého počtu bodů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička zvaná "bouřka"

Džvari, Grakliani a Mccheta